Blog Listem

ŞEHİRLER VE YEMEKLER

ŞEHİRLER VE YEMEKLER
ADIYAMAN YEMEKLERİ

Mahalli Yemekler


İçli Köfte, Çiğ Köfte, Bulgur Pilavı, Firik Pilavı, Keklik Kömbesi, Kül Kömbesi, Yahni, Boranı (Pirpirim cacığı), Dilik Çorbası, Şapalak,Basalla, Yavan Köfte, Kınalı Kömbe(Şireli Kömbe), Tarhana Kavurması, Püso Ombacı, Bastık Kavurması, Dövmeç, Tomaka, Çağla Eşkilisi, Çökelek Kavurması, Bulama, Poğaç Ekmeği...
Dövmeç Yemeği

Patlıcan, domates ve biber, herhangi bir işlem yapılmadan fırına verilir. Fırında pişen patlıcan, biber ve domatesin kabukları soyularak sarımsak da ilave edilip bir tepside dövülür. (Dövme işlemi genellikle ya tahta tokmakla ya da bardak altıyla yapılır.) Daha sonra bu karışıma sade yağ konarak tekrar fırına verilip tuz ilave edilerek afiyetle yenir.

Tatlılar

Kırma, Bastık (üzüm pestili), Şıllık, Ceviz,fıstık ve üzüm sucuğu, Helle, Ravak şerbeti, Doğramaç dürümü, Üzüm hoşafı, Çiğdem Sütlacı...
Çiğdem Sütlacı

Çiğdem mevsiminde toplanan çiğdemlerin meyve kısmı, tencere içerisinde sütle birlikte iyice kaynatılır. Toz şeker ilave edilerek, kâselere konulup dolapta soğutulur.Daha sonra, istenirse ayrı ayrı fırınlanıp kaymakları kızartılır, ya da fırınlanmadan yenir.


AFYON SANDIKLI YEMEKLERİ

Yemek Kültürü

Sandıklı hamur işleri ve et yemekleri yönünden çeşitli ve zengin bir ilçemizdir. Yöremiz yemek ve tatlılarını 6 bölümde inceleye biliriz:
Çorbalar: a) Toga Çorbası b) Tarhana Çorbası c) Un Çorbası d) Sülüklü Çorba
Hamur işleri : a) Katmer b) Bükme ve börek ( Kıymalı, peynirli, mercimekli, patatesli, ıspanaklı, otlu, kabak, yufka) c) Börek içi d) Hamırsız e) Cızdırma f) Ağziaçık g)Dilim Gayganası h)Pide (Haşgeşli, tahinli, akpide) i) Bazlama
Unlu Yiyecekler: a) Hamuraşı b) Hamur Pilavı c)Hamur Mantisi d) Bulgur Pilavı e) Ev Makarnası f) Höşmerim g) Haşıl
Et Yemekleri : a) Saç Eti b) Güveç c) Saç Köfte d) Kapama e) Soyuş Et f) Gumbar Dolması
Diğer Yemekler: a) Ekşili Kabak Yemeği b) Alacaç c) Keşkek Yemeği d) Sulu Kortu (Köfte) e) Dolma (Kelem, Yaprak veya Biber) f) Bamya g) Göce Köttüsü h) Leblebi
Tatlılar: a) Ekmek Kadayıfı b) Baklava c) Tel Kadayıfı d) Sütlaç e) Helva (irmik veya Un ) f) Aşure g) Haşgeş Helvası h) Kabak Tatlısı ı) Hoşaf i) Ekşili Kabak Tatlısı j) Ekşili Kabak Helvası k) Helva Çekme
Bu yemekler içinde özel günlerde ve kutlamalarda saç eti, güveç ve saç köfte en lezzetli yemekleridir. Ayrıca ailelerin ve kadınların piknik yaparken vazgeçemedikleri yemek ise Alacaş ( alacaş veya mercimekli pilav ) dır. Bu yemeğin günlerdeki yeri bambaşkadır. Çorbalar içinde yoğğr(lu yapılan Toga çorbası ise mutfakta ve davet yemeklerinin de en aranılan çorbadır. Kış gelmeden tüm evlerde yapılan tarhana çorbası da kışın evlerin vazgeçilmez çorbasıdır. Ayrıca özellikleri ve Sandıklı'ya has olması açısından Davet yemeği, mevlit ve düğün yemeklerinin Sandıklı'da özel bir yeri vardır. Şimdi bu yemeklerin hangi sırayı takip ettiğini inceleyelim :
DAVET YEMEĞİ
Toga Çorbası 2 - Söğüş et 3- Börek 4- Hoşaf 5-Baklava 6-Bamya 7-Dolma (Kelem, yaprak veya biber) 8- Sütlaç
DÜĞÜN VE MEVLÜT YEMEĞİ
Toga Çorbası veya Yogurt Çorbası
Et
Pilav ( Pirinç veya bulgur)
Helva (irmik veya un )
AĞRI İLİ YEMEKLERİ



















































Amasya Mutfağı Kitabı


AMASYA İLİ MERZİFON
YÖRESEL YEMEKLER

Yöremizde en çok tahıl, sebze, ayçiçeği ve haşhaş üretimi yapıldığı için, yemeklerimiz et, sebze ağırlıklıdır. Yöreye has tarhana çorbası, bulgur pilavı, keşkek, yarma çorbası, baklalı dolma, haşhaş çöreği çokça yapılan yemeklerdendir.



KEŞKEK:

Malzemeler: Kurutulmuş ve çemenlenmiş et veya etli sığır kemiği, kabuğu soyulmuş Keşkeklik buğday, ıslatılmış nohut, t ereyağı ve Tuz

Yapılışı: 1. Keşkeklik buğdayı 1 gece önceden ıslatın. Islatmadan önce iyice ovarak suyunu akıtın.
2. Düdüklü tencerede yapıyorsanız tencerenin dibinde büyük parçalar halinde kesilmiş etleri, rengi değişene kadar pişirin. (Toprak güveçle fırında yapıyorsanız etleri önceden pişirmeye yerek yok) Islatmış olduğunuz buğdayın suyunu süzdürün ve yine ovarak güzelce yıkayın. Buğdayı etlerin üzerine koyun. Suyunu ve tuzunu da ekleyip düdüklü tencerede 20-30 dk. kadar pişirin. (Su miktarını 1 ölçüye 4 ölçü olarak ayarlayın). Çömlekte (Güveç) kızgın bir fırında bir gece boyunca pişirilmesi ile elde edilen keşkek daha bir başkadır.

3. Piştikten sonra düdüklü tencerenin havasını çıkarın ve kapağını açın. Güveçle Fırında yapıyorsanız akşam fırına koyduğunuz keşkeç güvecini sabah erken saatlerde fırından çıkarıp Pişen keşkeği büyük tahta kaşıkla etleri iyice parçalanıncaya ve buğday daneleriyle et birbiriyle yoğrulana kadar bir güzel karıştırın.

4. Üzerine kızdırılmış, bol tereyağlı ve salçalı sosu gezdirip afiyetle yiyin...



BAKLALI DOLMA:

Malzemeler:

250 gr kıyma ,250 gr yarma ,3.4 adet soğan ,2yemek kaşığı salça ,tuz,karabiber,pulbiber,kimyon

Yapılışı:

Baklaları akşamdan ılık su ile ıslatıyoruz sonra soyup büyüklüğüne göre ikiye yada dörde bölüyoruz öte yanda soğanları pembeleşene kadar kavurup kıymasını ilave ediyoruz kıymayıda kavurup salçasını baharatlarını koyup yarmayı ve iç baklayı ilave ediyoruz iç malzememiz hazırdır yapraklar serilip ortasına iç malzeme konup yapraklar kenarlarından 5 defada sarılır tencere veya güveç içine kemikli et konur sarılan dolmalar dizilir yaprakların yüzüne kadar su doldurulur üzerine tabak kapatılır kısık ateşte 1 saat pişirilir







HAŞHAŞ ÇÖREĞİ:
 Un, su ile ekmek hamuru yapılıp, hamur kabardıktan sonra iki parçaya ayrılır, açılır, üzerine ayçiçek yağı ve dövülmüş haşhaş bol miktarda sürülür. İkinci parça hamur üzerine serilip, bastırılır. Dilim dilim kesilip, kıvrılıp tepsiye dizilir. Üzerine yoğurtlu yumurta sürülür, fırına verilir. Ya daa aşağıdaki gibi yapılır.

AMASYA SULUOVA YEMEKLERİ
YEMEKLERİMİZ
Yöremizde en çok tahıl, ayçiçeği ve haşhaş üretimi yapıldığı için, yemeklerimiz et, sebze ağırlıklıdır. Yöreye has tarhana çorbası, bulgur pilavı, keşkek, yarma çorbası, baklalı dolma, haşhaş çöreği çokça yapılan yemeklerdendir.
KEŞKEK
Kurutulmuş ve çemenlenmiş eti, sığır kemipi, kabuğu soyulmuş buğday, ısıtılmış nohutun bir miktar domates salçası ile yeterli su içersinde özel bir çömlekte kızgın bir fırında bir gece boyunca pişirilmesi ile elde edilir. Hayvansal ve bitkisel bir proteini içeren son derece lezzetli ve besleyici bir yemek olu, tereyağlı, salçalı sos dökülerek ikram edilir.
BAKLALI DOLMA
Yaprak sarmanın et yerine kabuğu soyulmuş bakla taneleri ile nuska şeklinde dökülerek yapılan dolma türüdür. Tencerenin dibine çemenli bir sığır kemiği koyularak pişirilirse son derece lezzetli bir yemek olur. Her öğün ana yemek olarak ikram edilebilir.
CIZLAK
(Akıtma-Dökme)
Un, Yoğurt ve yumurta sıvı bir şekilde karıştırılıp, kızgın sıvı yağ üzerinde tavaya dökülerek kızartılır. Kahvaltı ve ana yemekte ikram edilebilir.
HAŞHAŞ ÇÖREĞİ
Un ve su ile ekmek hamuru yapılır, hamur kabardıktan sonra iki parçaya ayrılır, açılır, üzerine ayçiçeği yağı ve dövülmüş haşhaş bol miktarda sürülür. İkinci parça hamur üzerine serilip bastırılır. Dilim dilim kesilip, kıvrılıp tepsiye dizilir. Üzerine yoğurtlu yumurta sürülür ve fırına verilir.


http://antalyaprovince.blogspot.com/





































Malzemesi....: 1 Kğ. un, 1 kğ. ayran ve 1/2 kğ. tereyağı ve sarmısak. Yapılışı: Özellikle kış mevsiminde yapılan ilimize özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir. Hazrılanan hamura (mayasız olacak, sadece un ve suyla yoğrulacaktır) ocağın büyüklüğüne göre kalın ve yuvarlar bir ekmek şekli verilir. Kızgın ocağın tabanı temizlendikten sonra ocağa konur. Üzerine sac kapatılır, ateşle örtülür ve pişirilmeye bırakılır. İyice pişirilen ekmek çıkarılır. Biraz soğutulur ve geniş bir kabın içine ufak ufak doğranır. Üzerine sarmısaklı ayran dökülür. Ayrıca bir tavada eritilen kızgın yağ dökülerek hoşafla birlikte servis yapılır...












































































Yörede daha sonra ihtiyaç olduğunda yazın veya kışın kullanılmak üzere bazı yiyecekler önceden hazırlanır. Bunlar; kuru kıyma, kavurma, yufka, yayım, tarhana, pekmez, salça, sirke, keşkek, hoşaf olarak tüketilen pestil, çeşitli meyve kuruları(elma, armut, ayva, dut vb.), şerbet olarak tüketilen çeşitli meyve ezmeleri(kızılcık, ayva, erik, vişne, kuşburnu vb.), yemeklik olarak kullanılan çeşitli sebze kuruları( dilme fasulye, kurutulmuş patlıcan, dolma biber, sivri biber, bamya vb.), çeşitli gıda maddelerinden yapılan turşular(biber, domates, lahana, salatalık, vb.) çeşitli reçel türleri(kızılcık, çilek, vişne, ayva, üzüm vb.). Bunların dışında ilkbahar ve sonbaharda yörede bulunan cincile, kanlıca, ebişke vb. mantar türleri de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katar.